Scroll Top

KAKO POVEĆATI ONLINE PRODAJU VEĆ DANAS -10 neverovatnih tajni

Znate brojne primere iz svog poslovnog okruženja koji imaju odlične poslovne rezultate na svojoj web prodavnici? Konkurencija se svaki dan žestoko bori i ne popušta? Ukoliko imate utisak da postoji prostor da unapredite marketing i poslovne rezutlate, sigurno ste i u pravu. Internet prodaja zauzima glavno mesto u poslovanju biznisa danas. Pregledi, klikovi, lajkovi ne plaćaju račune. Na kraju dana, računa se samo promet. onda dolazimo do pitanja: kako povećati online prodaju?

Zbog toga, delimo sa Vama ovih 10 neverovatnih tajni kako pristupiti ovom izazovu već danas:

Analizirajte ponašanje korisnika Vašeg sajta i maksimalno optimizujte sajt

Možete da imate najbolji i najkvalitetniji proizvod na svetu za koji smatrate da “nema ko da ga ne bi kupio”, ali ukoliko Vaš web sajt (internet prodavnica) ne prolazi ove ključne tačke, vreme je da potražite stručnu pomoć:

  • Sajt nije vizuelno primamljiv
  • Sajt nije optimizovan za mobilne uređaje, posebno za mobilna iskustva
  • Sajt ne komunicira benefite proizvoda
  • Sajt ima komplikovanu navigaciju sudeći po ponašanju korisnika na istom
  • Sajt ne koristi osnovne alate kako bi uverio kupca da nudi najbolji proizvod za njega

Ukoliko se pronalazite u bilo kojoj od ovih tačaka, preuzmite naš Ultimativni vodič za pozicioniranje brenda online.

Ukoliko Vam je lakše, zakažite besplatne konsultacije sa našim timom kako bismo napravili besplatnu analizu Vašeg sajta i online nastupa.

Kreirajte “Pre-launch” publike

Marketing pre lansiranja proizvoda je marketing koji radite pre nego što vaš novi proizvod (ili usluga) postane zvanično dostupan.

Ova strategija vam pomaže da stvorite svest o svom proizvodu, kreirate iščekivanje i buzz vezan za predstojeće lansiranje nečega novog i da generišete vredne potencijalne kupce.

Kada na ovaj način kreirate novu publiku koja je zainteresovana za Vaš proizvod, u momentu kada proizvod pustite u promet, već tokom prvog dana imaćete prodaju. Kao što vidite, ovo Vam čuva vreme koje biste izgubili da ste prvo pustili proizvod u promet pa tek onda “tražili” publiku koja će da ga kupi.

Obezbedite kupcima izvanrednu online podršku

Kupac očekuje da mu ukoliko mu je potrebno pojašnjenje ili savet u vezi Vaših proizvoda budete dostupni 24/7. Pored podrške koju mu pružate putem društvenih mreža, jako je važno da imate i chat podršku na Vašoj internet prodavnici. Ova aktivnost iziskuje dodatne resurse u smislu zaposlenih, ali veoma utiče na korisničko iskustvo, odluku o kupovini i ponovljene kupovine

Fokusirajte se na životnu vrednost kupca

Fokus na životnu vrednost kupca odnosi se na pružanje dugoročne vrednosti kupcu, a ne samo na proizvod koji služi zadovoljenju neke njihove privremene ili trenutne želje. Životna vrednost kupca je ono što će vam omogućiti da steknete lojalne kupce, što utiče na obezbeđivanje stalnih primanja i uvećavanje prihoda.

Ovo je ključna tačka.

Shvatanje vrednosti vaših kupaca može vam pomoći da povećate prodaju vaše internet prodavnice. Na primer, ako neko dva puta kupi neki od vaših proizvoda, možete da analizirate te konverzije u Google analitici pomoću izveštaja o životnim vrednostima.

Poznavanje životne vrednosti vaših kupaca može vam pomoći da odredite kako da radite marketing u budućnosti prema postojećim kupcima i kako da vršite promociju proizvoda koji im se već sviđaju, da biste ostvarili još veću prodaju.

Izgradite poverenje

Recenzije vaših proizvoda direktno utiču na odluku drugih kupaca o kupovini na Vašoj online prodavnici. Online kupci ne mogu lično da opipaju proizvod niti da ga probaju, te se oslanjaju na povratne informacije drugih kupaca kako bi procenili svoju odluku o kupovini. Ocene na stranicama proizvoda na online prodavnici štede vreme potrošača i daju značajnu povratnu informaciju o tome šta drugi kupci misle o proizvodu.

Analizirajte potrošačke korpe na Vašoj online prodavnici

Sudeći po podacima Sleeknote, stopa napuštanja korpe u svim industrijama je 69.57%.

U online trgovini, postalo je obavezno analizirati potrošačku korpu vašeg klijenta . U prodavnici zasnovanoj na OpenCart šablonima, možete da vidite unutrašnjost korpe i ukoliko su posetioci sajta ostavili neki proizvod u korpi, možete podsetiti potencijalnog kupca da završi kupovinu istog, putem reklama ili slanja neke druge vrste obaveštenja ili ponude.

Analizirajući koji artikli se kupuju iz korpe, možete dobiti vredne informacije o tome koje vrste proizvoda najviše vole vaši kupci i prema tome koje proizvode vredi promovisati.

Analizirajte termine pretraga na Vašoj online prodavnici

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite pri rešavanju ovog pitanja – kako povećati online prodaju na Vašoj online prodavnici je da uradite analizu upita za pretragu u vašoj prodavnici. Većina ljudi iz različitih industrija koristi Google analitiku da vidi izveštaj o pretrazi sajta. Ovi podaci će Vam pokazati šta vaši kupci traže u vašoj prodavnici. Na e-commerce platformama takođe možete pronaći ovu analizu.

Koristeći ovu analitiku, možete kreirati koristan sadržaj koji će se prvi put pojaviti za date upite kupca i ne samo osvojiti njihovo poverenje, već im pružiti jasne benefite pa čak i korake u primeni ka rešenju problema koji žele da reše. Kupci će tada sa sigurnošću da kupe artikl koji su pretražili jer su dobili sve informacije koje žele.

Dakle, ne samo da je ovo jedan od najlakših načina da saznate vredne informacije o ponašanju vaših kupaca na vašoj internet prodavnici, već je ovo i odlična prilika da se povežete sa svojim potencijalnim kupcima koji pružaju otpor pre kupovine i potencijalno povećate prodaju.

Kreirajte primamljivu ponudu – povećajte online prodaju

Kako povećati online prodaju? Odgovor na ovo pitanje i razlika između uspešnih i neuspešnih online prodavnica je u tome što uspešne online prodavnice koriste sve dostupne alate za iniciranje prodaje.

Neki od njih su:

Podsticaji za kupovinu putem ponuda: 3+1 gratis, 30% popusta na tri poručena artikla i slično.

Besplatna dostava za porudžbine preko određenog iznosa ili besplatna dostava koja je ukalkulisana u cenu proizvoda kako bi kupcima ponuda za besplatnu dostavu delovala primamljivije.

Upsell proizvoda u korpi – koji umnogome povećava prosečnu cenu kupovine jer kupcima nudite dodatni proizvod/e.

Pop up prozori sa posebnim ponudama ili jednokratnim kodovima sa popustom za kupovinu. Ne propustite priliku da posetioce sajta konvertujete u svoje kupce.

Garancija zadovoljstva – kvalitetan proizvod je sam po sebi potvrda i garancija, a ukoliko internet prodavnica stoji iza toga, to treba jasno i da istakne.

Povrat novca ili zamena proizvoda – na šta kupci po zakonu imaju pravo, a isticanjem ovoga samo se pridobija dodatno poverenje. Ukoliko je internet prodavnica sigurna u artikal koji nudi, situacija sa povratom novca se skoro i ne dešava.

Personalizacija i automatizacija Online prodaje

Istraživanja pokazuju da je verovatnoća da će kupci kupiti artikal ukoliko im prodavac obezbedi personalizovano iskustvo čak 80% veća nego kada se na ovaj važan segment ne obraća pažnja. Ovo je za kupce postalo posebno važno nakon pandemije.

Personalizacija povećava konverzije, obezbeđuje ponovnu prodaju i povećava lojalnost brendu.

Kako povećati online prodaju? Automatizujte poslovanje obraćajući pažnju na to da se obraćate kupcu kao da je čovek

Koristite ime i prezime u komunikaciji koju ćete voditi redovno putem newslettera, Viber kampanja i slično.

Insights

Tajna za povećanje online prodaje leži u svim dostupnim analitikama koje su vam na raspolaganju.

Analizom metrika iz Vaše Google analitike ili Ads managera možete poboljšati prodaju za 25-30%.

Iskoristite maksimalno ovo blago koje stoji često netaknuto u Vašoj analitici. Podaci ne služe ničemu ukoliko ostanu samo broj. Proverite svoje analitičke podatke, pronađite obrasce ponašanja potrošača i iskoristite ih maksimalno u svoju korist. Primenite sve gore navedene tajne i unapredite online prodaju već danas!