Scroll Top

Evo kako izrada efikasne internet prodavnice uvećava Vaše prihode

Internet prodavnica predstavlja neograničenu mogućnost da na sajtu Vaše kompanije izložite celokupnu ponudu proizvoda i predstavite je na tržištu klijentima.

Kompanije koje još uvek nisu prošle proces digitalizacije brenda, to će morati da učine što pre ukoliko žele da opstanu na tržištu.

Mnogo manje kompanije koje koriste digitalne kanale komunikacije sa klijentima zauzimanju i utvrđuju svoje mesto na tržištu.

U Republici Srbiji u 2018. godini je vrednost prodaje putem interneta bila 317 miliona dolara.

Kompanije koje su prepoznale značaj digitalnog marektinga i uspešno razvijaju internet prodavnice, mogu Vam potvrditi da su upravo internet prodavnice najuspešnije prodavnice od svih koje poseduju kao maloprodajne objekte.
To je neverovatan potencijal koji je teško ignorisati.

Internet prodavnica – Koje su sve prednosti njene izrade ?

1. Smanjuje troškove

Vlasnici biznisa znaju šta znači imati prodajni objekat u velikim i najpoznatijim tržnim centrima ili najprometnijim lokacijama.

Prva asocijacija je uvek trošak zakupa i kalkulisanje koliko se ulaže i koji je povrat investicije.

Vrlo često kada se sve sabere i oduzme, u računici ostane jedino prepoznatljivost brenda i stvar prestiža.

Uz to, koliko drugih troškova prati svaki prodajni objekat, kao na primer zarade zaposlenih, doprinosi, porezi, održavanje i sl.

Kako Vam zvuči ideja da imate prodavnicu u kojoj biste mogli izložiti svu Vašu ponudu proizvoda, bez skladištenja robe i dodatnih troškova, koja Vam donosi zaradu bolje od Vaših najeksluzivnijih prodajnih objekata?

2. Neograničene mogućnosti

Vaša internet prodavnica nije lokalno orijentisana. Možete svoje proizvode ponuditi klijentima iz bilo kog grada u Srbiji ili regionu, u svim onim gradovima gde nemate prodajne objekte, gde ni na jedan drugi način osim pomoću Vaše internet prodavnice ne biste mogli dopreti do njih.

Proizvodi se isporučuju poštom, a cena porudžbine se može naplatiti prilikom preuzimanja – pouzećem, ili direktno online bankovnom karticom prilikom poručivanja proizvoda.

3. Direktna kupovina

Vreme je izuzetno Važan resurs koji se mora što efikasnije koristiti. Vrlo često vlasnici biznisa smatraju da je prodaja putem društvenih mreža sasvim dovoljna, da primaju zadovoljavajući broj upita na Facebook-u i Instagram-u i da im internet prodavnica nije potrebna.

Međutim, vrednost internet prodavnice je upravo u tome što Vam pored novca štedi i vreme.

Suština internet prodavnice je upravo u tome da internet korisnici koji posećuju Vaš sajt, ne moraju za svaku porudžbinu da razmene poruke sa Vama.

Prosečan broj poruka koji se putem društvenih mreža razmeni za jednu porudžbinu je u najboljem slučaju četiri. Vreme potrebno za komunikaciju za jednu porudžbinu pomnožite sa brojem porudžbina na dnevnom, zatim na mesečnom, pa na godišnjem nivou.

Izrada internet prodavnice i iznos koji je potreban da se u nju investira je zanemarljiv u odnosu na uloženo vreme.

Mnoge inostrane uspešne internet prodavnice na svojim sajtovima uopšte ne drže ikonice ka društvenim mrežama, jer ne žele potencijalne klijente da vraćaju na pisanje poruka.

Ipak, i pored ovoga, to nikako ne znači odustati od primanja porudžbine putem direktnih poruka na društvenim mrežama. Starijoj ciljnoj grupi je mnogo lakše da porudžbinu izvrši tako što će se direktno obratiti, nego što će se snaći na sajtu.

Dakle, suština jeste da se proces prodaje automatizuje. Na svojoj internet prodavnici imate proizvode sortirane po kategorijama, sa mogućnošću filtriranja po karakteristikama proizvoda. Svaki proizvod ima fotografiju, opis, karatkeristike, benefite i cenu. Koliko Vi u komunikaciji možete biti detaljniji od toga?

4. Brz način života

Danas je tempo života izuzetno dinamičan i brz, a informacije su dostupne više nego ikada.

Uopšte nije neophodno otići u radnju da bi se poručili proizvodi.

Svaki potrošač koji danas ima pametan mobilni telefon provodi više od 3h na internetu.

Svi žele da im informacije i proizvodi budu lako dostupni. Ukoliko žele da poruče određeni proizvod potražiće ga na Google pretraživaču. Google oglašavanje omogućava da se Vaš sajt nađe na prve tri pozicije na Google već danas. SEO optimizacija sajta omogućava da Vaš biznis potencijalni klijenti pronađu putem organske pretrage.

Vaša internet prodavnica se danas bukvalno nalazi u džepu svakog vlasnika pametnog mobilnog telefona.

5. Održivo rešenje internet prodavnice

Ulaganje u izradu internet prodavnice je jednokratno, a prihodi konstantni.

Vaše celokupno ulaganje je nakon izrade sajta svedeno na plaćanje reklame na društvenim mrežama i Google pretraživaču. Na taj način se postiže preglednost Vašeg sajta, predstavlja ponuda Vašoj ciljnoj grupi i postiže prodaja. Posebno je danas važno imati u vidu plaćanje reklama koje prate Vaše klijente u vidu remarketing kampanja i koje ih podsećaju da su ranije pogledali konkretan proizvod na Vašem sajtu i ubeđuje ih da kupe.

Danas ne postoji moćniji alat prodaje od remarketinga. Kada potencijalni klijent uđe u Vaš prodajni objekat, pogleda ponudu i napusti radnju možda se nikada više neće vratiti po proizvod zbog kojeg je prvobitno ušao u radnju. Na internetu, imamo mogućnost da svakome ko je pokazao interesovanje za Vaše proizvode i kada napusti sajt, puštamo reklame proizvoda koji je pogledao i pokazao nameru da kupi. Time se direktno utiče na njihovu odluku o kupovini.

6. Lojalnost kupaca internet prodavnice

Najvažnije svakoj uspešnoj kompaniji jesu njeni klijenti.

Ono što se donekle zamera internet prodavnici jeste nedostatak ljudskog kontakta i rad sa vernim i novim klijentima.

Ova konstatacija je u potpunosti pogrešna ukoliko se digital marketing strategija pravilno i efikasno implementira.

A apsolutno je tačna ukoliko se ne koriste sve dostupne tehnike i alati za rad sa klijentima.

Danas je traženje novog kupca i do 5x skuplje od rada sa stalnim kupcima.

Za uspešnu digital marketing strategiju je izuzetno važno da ona uključuje i loyalty program.

Na taj način možete sve kupce lojalne Vašem brendu nagraditi popustima, razvrstati ih u nekoliko kategorija imajući u vidu za koliko su novca u ranijem periodu poručivali Vaše proizvode.

On omogućava da bolje upoznate Vaše kupce i ciljnu grupu i njihove potrošačke navike.

Kartica lojalnosti i mogućnost poručivanja po posebnim uslovima koji nisu dostupni svim kupcima omogućava im da se osećaju posebno i oni ostaju lojalni Vašem brendu.

Digitalni marketing pruža brojne prilike i mogućnosti koje daju izuzetne rezultate i utiču na prihode i rast kompanija. Zato je važno koristiti sve ove mogućnosti koje Vam digitalno doba pruža.

Preko 70% brendova može danas nestati a da nikoga za to neće biti briga.
Rad sa kupcima i tržišna borba je danas veća nego ikada.

Vi imate proizvode u koje verujete, mi imamo marketinška rešenja koja daju rezultate.

Ukoliko ste zainteresovani za izradu internet prodavnice više možete pročitati ovde.