Scroll Top

ONLINE PRODAVNICE – 10 grešaka zbog kojih se gube hiljade evra svakog meseca

Prestanite da pomažete svojim konkurentima! Tržišna utakmica je dovoljno izazovna, da biste im još i Vi svakoga dana pomagali da budu bolji od Vas. Kreiranje stabilnog internet poslovanja i unapređenje prodaje, Vaše online prodavnice, može biti izazovno i stresno. Budžet za marketing je uvek ograničen i ukoliko se maksimalno ne iskoristi svaki dolar, najmanje o čemu biznisi imaju da brinu je loše utrošen budžet.

Mnogo veći gubitak predstavlja vreme, koje biznisi nikada ne mogu nadoknaditi, a koje su konkurenti već bolje iskoristili da steknu dodatnu prednost u odnosu na Vas, kao i izgubljena dobit koja Vam omogućava da ostanete u tržišnoj utakmici, proširite svoje kapacitete, imate veća obrtna sredstva, kao i da postavite ambicioznije ciljeve.

Umesto toga, vrlo verovatno je deo izgubljene dobiti i ovog meseca otišao upravo Vašim konkurentima – oni su bolje iskoristili svoj budžet i magnetisali kupce na svoju internet prodavnicu.

Kao što vidite, postoje ključne greške koje biznisi svakog meseca iznova ponavljaju a koje ih ozbiljno koštaju. Često se one zanemaruju zbog drugih obaveza ili se zbog nedostatka iskustva, propušta da se primete i isprave.

Dobra vest je što to može da se reši. Loša vest je što izgubljenu prodaju više nikad ne možete da nadoknadite.

Zato je bitno da reagujete odmah.

Danas vam donosimo korisne informacije o 10 grešaka zbog kojih internet prodavnice gube hiljade evra svakog meseca i savetujemo Vam da ukoliko se pronađete u ovome, reagujete odmah!

1. Loše korisničko iskustvo posetilaca online prodavnice

Sajt se sporo učitava, posetioci se na njemu ne snalaze, nije im jasna navigacija sajta, ne pronalaze odgovor na pitanje kako da reše problem koji imaju, vide samo forsiranje prodaje bez komunikacije koja će im dati korisne informacije… I još mnogo, mnogo toga utiče na činjenicu da će oni koji se susretnu sa bar jednom od navedenih stavki, napustiti sajt i nikada se više neće vratiti.

2. Komplikovan proces kupovine

Da li se proces kupovine na vašem sajtu sastoji iz više od 2-3 koraka? Ukoliko je odgovor da, znajte da propuštate veliki broj kupovina u startu. Proces kupovine mora biti maksimalno jednostavan i intuitivan kako bi kupci nesmetano “u jednom dahu” završili porudžbinu.

3. Nema rešenja problema za kupca

Sadržaj vaše internet prodavnice govori samo o tome kako je Vaš proizvod najbolji? Komunicirate kupovinu bez jasne komunikacije o benefitima proizvoda i dodatnih informacija koje bi mogle da reše problem kupca i zadrže ga kao stalnog!?

Imajte u vidu da to drugi svi već rade.

Razmislite o načinima promocije Vaših proizvoda kroz davanje korisnih informacija kupcima jer je to jedini način da dođete do kvalitetnog kupca i veće prodaje.

4. Loša iskustva vezana za isporuku

Kupci često ne razlikuju da li proizvod koji su poručili isporučuje kurirska služba ili kompanija od koje su proizvod kupili. Zapravo, malo ih interesuje zašto im isporuka kasni čak i ako znaju da Vaša kompanija ne isporučuje proizvod. A Vaš izgovor ne treba da bude “kurirska služba je preuzela, ne znamo zašto nisu isporučili”.

Kupca izgovori ne interesuju. Kupac će u momentu lošeg iskustva sa isporukom ljutito odustati od kupovine sa vaše internet prodavnice i pronaći će drugo rešenje. Zato vodite računa o tome sa kim sklapate saradnje i kako teče proces isporuke paketa kupcu.

5. Neodržavanje kontakta sa kupcima nakon kupovine

Zvanično je dokazano da je zadržavanje postojećeg kupca do čak 5x jeftinije nego pronalaženje novog. Zašto onda propuštati priliku da ostanete u kontaktu sa postojećim kupcima?

Koristite newsletter, SMS ili Viber kampanje za održavanje kontakta sa kupcima. Dajte im korisne informacije vezane za Vaše proizvode, savete kako da primene ili najbolje iskoriste Vaš proizvod, ili im ponudite specijalnu ponudu 15 dana nakon što su poručili proizvod sa Vašeg sajta.

online prodavnice - loš customer service

6. Nekorišćenje automatizacije

Svaki biznis ima svoje izazove, a najveći su oni sa kupcima. Pridobijanje novih kupaca može biti veoma teško i oduzeti puno vremena.

Ako se u navedenom pronalazite, vreme je da počnete da razmišljate na način da su se vremena promenila, da je tehnologija napredovala i da SVE može da se uradi.

Počnite od automatizacije poslovanja koje će Vam doneti ne samo uštedu vremena, generisanje novih leadova, bolju organizaciju, nego i povećanje prometa i profita – kao glavni cilj automatizacije.

7. Neobraćanje pažnje na optimizaciju online prodavnice

Većina vlasnika internet prodavnica misli da će im se sajt magično pojaviti na prvoj stranici Google-a čim ga naprave. Apsolutno je suprotno od toga.

Ukoliko ste tek napravili vašu prodavnicu, kako biste se pojavili u pretrazi za ključnu reč koju ona nosi (naziv domena), potrebno je nekoliko meseci, a za ključne reči koje su vezane za Vaše proizvode i ono što konkretno kupci pretražuju, potrebno je od nekoliko meseci do godinu i više dana aktivnog rada na SEO optimizaciji, u zavisnosti od toga koliko je ključna reč teška za pozicioniranje tj.koliku konkurenciju ima.

Organska pretraga je izuzetno bitna jer nosi 60% saobraćaja na Vaš sajt. Zato ne propustite priliku da se u što kraćem roku nađete ispred Vaše konkurencije koja verovatno već radi na SEO optimizaciji.

8. Ne primenjujete A/B testing u reklamama

A/B testiranje je metod za upoređivanje segmenata posetilaca internet prodavnice i procenu šta podstiče maksimalnu konverziju. Propuštanje korišćenja A/B testiranja ili nedostatka znanja u izvođenju A/B testiranja dovodi do gubitka potencijalnih konverzija, neefikasne potrošnje na oglase i na kraju – dostizanja cilja.

9. Naglo povećanje cena

Usled promene tržišnih uslova, normalno je da kompanije u nekom momentu promene svoje cene. Međutim, često greše jer se cene promene naglo i vidno primetno. Kupca neće pogoditi ako povećate cenu za 10-15% u jednom intervalu, ali će mu biti sasvim jasno ukoliko naglo povećate cenu za 40%. To znači da će sasvim sigurno potražiti Vaše proizvode na drugom mestu ili u krajnjem slučaju potražiti alternativu.

10. Neposvećenost i netransparentnost saradnika Online prodavnice

Ukoliko često uočavate probleme u Vašem marketingu, rezultati izostaju, a već ste dali i previše vremena “da počne da radi” i na ivici ste da izgubite poverenje u Vašu trenutnu marketinšku agenciju, za to sasvim sigurno postoji dobar razlog. Ukoliko stalno ukazujete na nedostatke u marketingu i izostanak rezultata, a Vaša trenutna marketinška agencija uvek ima izgovor “zašto to tako mora” i gotovo uvek “Vi nešto ne razumete”, onda imate još jedan problem “u svojoj kući”.

Vaš je zadatak da postavite cilj, a zadatak partnera kojeg ste izabrali za marketing i online prodaju jeste da pronađe rešenje.

Mi često volimo da kažemo: “Ne krivite svoje proizvode – već krivite svoj marketing”.

Ukoliko sve to prati i netransparentnost u poslovanju, nemate detaljne izveštaje, ne vidi se jasan odnos uloženog novca i rezultata, ne dobijate pažnje koliko zaslužujete i predloge marketinških aktivnosti, ili Vam se one predoče a gotovo nikada ne realizuju, ukoliko je maksimum Vaših marketinških aktivnosti i napora organizovanje “Nagrađivanja”.

Pa, već je prošlo vreme kada biste trebali dobro da se zabrinete za održivost Vašeg poslovanja.

Ukoliko Vaš marketing partner ne radi naporno kao što vi radite i zapostavlja Vaš biznis, ne možete ni očekivati ozbiljnije poslovne rezultate i online prodaja.

Što pre shvatite da lajkovi i klikovi ne plaćaju račune, lakše će vam biti da donesete prave poslovne odluke.

Zar ne? Savet je da odmah po uočavanju ovakvih indikatora reagujete bez odlaganja. Svaki proizvod ima svog kupca. Sve što vam je potrebno jeste pouzdan marketing partner.

online prodavnice - brinite pažljivije o svom biznisu

 

Previše aktivnosti koje trebate sprovesti!? Razumemo Vas. Ukoliko smatrate da postoji prostora da unapredite svoj marketing i poslovne rezultate, možemo Vam u tome pomoći. Naši klijenti su otkrili da marketing ne mora biti stresan. Uštedite Vaše vreme i novac. Neka marketing sada počne da radi za Vas.