Scroll Top

Online prodaja – provereno najbrži način da unapredite već danas

Cilj svake kompanije jeste da ostvaruje predviđene targete na mesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou. Svaki neostvareni target na mesečnom nivou udaljava Vašu kompaniju od ostvarivanja kvartalnog i na kraju godišnjeg cilja. Online prodaja je jedan od načina da ostvarite taj cilj.

Svako probijanje rokova i targeta udaljava Vašu kompaniju od nekih viših ciljeva i planova gde ona treba biti za jednu, tri ili pet godina.

Zbog toga je izuzetno Važno maksimalno koristiti sve dostupne tehnike i alate koji danas važe i koji daju rezultate. Ukoliko ne koristite sve potencijale koji su Vam na raspolaganju, budite sigurni da kompanije iz Vašeg najbižeg poslovnog okruženja neće gubiti vreme i neće oklevati da zauzmu i utvrde se što bolje na tržištu kada je reč o prodaji putem interneta.

Kako ne biste propustili priliku da ostvarite najbolje poslovne rezultate, dajemo Vam savete kako možete već danas unaprediti svoj marketinški i prodajni nastup na internetu.

1. Funkcionalan Web Shop

Jasan, pregledan, moderan i funkcionalan Web shop Vaše kompanije nije cilj sam po sebi. Web shop je zapravo sredstvo kojim se treba ostraviti viši cilj a to je online prodaja. Da bi Web Shop bio funkcionalan i da bi on davao očekivane rezultate u pogledu prodaje, o cn mora zadovoljiti nekoliko kriterijuma. Web shop mora pružati odlično korisničko iskustvo posetiocima sajta. Šta to znači? Svaki korisnik koji dođe kod Vas na sajt mora lako, brzo i jednostavno doći do informacija zbog kojih je posetio Vaš Web Shop.

Dakle, on mora biti lak za navigaciju i intuitivan, kako bi posetioci u svega par klika mogli pronaći tražene informacije. Zbog lošeg korinsičkog iskustva više od 90% potrošača se odluči da radije sarađuje sa Vašim konkurentima.

Prilagođenost mobilnim uređajima

Web shop mora biti prilagođen za mobilne uređaje. Udeo mobilnih korisnika u odnosu na korisnike desktop računara je u konstantnom rastu i trenutno 2/3 poseta sajtovima čine upravo mobilni korisnici.
Sajtovi koji nisu prilagođeni za mobilne korisnike ne pružaju najbolje korisničko iskustvo zbog čega su tri najveće posledice po kompanije:

  • Potrošači napuštaju Vaš sajt jer ne mogu naći tražene informacije i odlučuju se za saradnju sa Vašim konkurentima
  • Gubite klijente što se direktno odražava na prodaju i postavljene rezultate
  • Google neće dozvoliti da se Vaš sajt optimizuje jer je jedno od pravila Google Mobile First Index. To znači da Google već sada predsnost daje sajtovima koji su prilagođeni za mobilne korisnike

Sajt se mora brzo učitavati. Do 3 sekunde za učitavanje sajta se smatra prosečnom brzinom učitavanja i Google je ocenjuje kao poželjnu. Ukoliko je Vaš sajt spor, Vaši potencijalni kupci će napustiti sajt jer danas internet korisnici nemaju strpljenja i razumevanja za to i niko ne želi da čeka 5+ sekundi da mu se učita sajt.

Laka navigacija i odlično korisničko iskustvo podrazumeva da Vaš Web Shop ima proizvode koji su razvrstani po kategorijama a u okviru svake kategorije dalje mogućnost sužavanja pretrage pomoću filtera.

Ukoliko Vaš Web shop nema kategorije i filtere, ili se u svakoj kategoriji proizvodi nalaze izlistani na po 15 stranica, ovim rešenjem sasvim sigurno gubite kupce svakoga dana.
Internet korisnici žele da što lakše pronađu proizvode zbog kojih su posetili Vaš Web Shop.
Iz tog razloga je neophodno da im to i omogućite.

online prodaja – osnova – Svaki proizvod mora imati svoju stranicu

Ona se mora sastojati iz fotografija proizvoda, karakteristika i benefita.
Fotografije mogu biti samo proizvoda, prikazivati način upotrebe ili fotografiju “happy custumer” odnosno kako izgleda zadovoljan korisnik Vaših proizvoda. Osim osnovnih karakteristika proizvoda važno je naznačiti benefite, odnosno dati razlog potencijalnim kupcima zašto da baš Vaš proizvod kupe. Posetioci sajta prilikom odlučivanja o kupovini imaju određene prigovore.

Čemu služi proizvod? Šta sadrži? Način upotrebe? Benefiti? Gde kupiti?

Ukoliko nakon predstavljanja proizvoda putem fotografija i opisa ponudite posetiocima sajta da mogu brzo dobiti odgovore na ova pitanja, Vi otklanjate njihove prigovore za kupovinu i ne ostavljate im razlog da od kupovine odustanu jer su dobili odgovor na sva njhova pitanja.  Internet korisnici danas veruju 12x više recenzijama proizvoda nego kada kompanija sama piše o svojim proizvodima. Oni žele da vide kakva su iskustva ranijih kupaca i tada se mnogo lakše odlučuju na kupovinu.

Kako biste povećali prodaju tu su i neke druge tehnike i alati. Jedna od njh je da uz konkretan proizvod ponudite još jedan proizvod koji mogu kupiti. To bi bila “One time offer”. Dakle samo tada i samo prilikom kupovine Vi im nudite da određeni proizvod dobiju po povoljnijoj ceni nego inače. Ukoliko propuste takvu ponudu, sledeći put taj proizvod mogu kupiti samo po redovnoj ceni.

Ostavite Vašim kupcima da sami izaberu da li će proizvod platiti pouzećem ili putem bankovne kartice. Uvek je lakše odlučiti se na kupovinu kada postoji izbor. Nekome će biti lakša opcija da plate robu prilikom preuzimanja, kada se uvere da im je roba isporučena, a drugi žele što pre izvršiti poručivanje i plaćanje.

2. Google My Business

Online prodaja

Google My Business nalog omogućava kada internet korisnici pretraže Vašu kompaniju da se na Google pretraživaču sa desne strane pokažu najvažnije informacije o Vašoj kompaniji kao što su:

  • Nazi kompanije
  • Google Mapa
  • Adresa
  • Broj telefona
  • Radno vreme

Ono što će se takođe prikazivati na Google My Business nalogu Vaše kompanije jesu i Google recenzije. Izuzetno je važno podsticati Vaše klijente da ostave komentare i ocene saradnju sa Vama. Ovo će biti od velike koristi svima koji se odlučuju za saradnju sa Vama te će se lakše odlučiti da Vas kontaktiraju, kupe i sarađuju sa Vašom kompanijom. Google recenzije su u direktnoj i neposrednoj vezi sa prodajom jer utičete na odluku o kupovini potencijalnih kupaca.

3. Google Oglašavanje ili SEO optimizacija

Sada kada imate funkcionalan Web Shop važno je stvoriti mu preglednost na Google pretraživaču.

Najčešće pitanje jeste: “Kako se moj sajt može naći na prvom mestu na Google-u?”

Postoje dva načina da se Vaš sajt nađe na najboljim pozicijama na Google pretraživaču i da Vaša online prodaja zabeleži bolji uspeh od konkurencije.

SEO optimizacija

Optimizovanjem Vašeg sajta za Google pretraživač omogućavate da se Vaš sajt putem organske pretrage nađe na najboljim pozicijama na Google pretraživaču.

SEO optimizacija predstavlja održivo rešenje. Ono podrazumeva Online i Offline optimizaciju i rad na samom sajtu kako bi se ispunili kriterijumi koje Google određuje kao prioritetne i najvažnije da bi se sajt našao na najboljim pozicijama.
Ono što Vam niko ko se ozbiljno bavi ovim poslom ne može obećati jeste prvo mesto.

Kada čujete ovakvo obećanje možete slobodno završiti sastanak sa takvom agencijom jer nećete pogrešiti. To ne samo da nije ozbiljan pristup, već je i nefer odnos prema klijentu. On će izgubiti ne samo novac koji će plaćati na ime optimizacije sajta, već i vreme da postigne željene rezultate, tek da bi neko neozbiljnim pristupom i olakim obećanjima stekao kratku korist.

Ono što je cilj SEO optimizacije jeste u što kraćem vremenskom periodu doći na gornju polovinu prve stranice, koja nosi najveći broj poseta. Ovakav pristup je ne samo profesionalan već i odgovoran prema klijentu.

Pored znanja i iskustva agencije koja implemetira SEO Masterplan, koliko će biti potrebno vremena optimizovati ključne reči zavisi od traženosti ključne reči i konkuretnosti za tu ključnu reč.

Takođe, Google konstantno menja algoritam i prioritete kojim kriterijumima daje najveći značaj i prednost i zbog toga je važno optimizaciju sajta raditi u kontinuitetu.

Google Oglašavanje

Google oglašavanje ima nekoliko tipova reklama:

Google Search Ads – Oglašavanje u Google pretrazi:

Google oglašavanje vam daje instant rezultate. Vaša online prodaja se već danas može naći na prve tri pozicije na Google pretraživaču. Ovo vam omogućava da Vas Vaši klijenti mogu već danas pronaći na internetu. Više poseta sajtu znači više klijenata. Više klijenata Vam donosi više profita. Ovo je sjajan način da unapredite svoje poslovanje već danas i u neposrednoj je vezi sa unapređenjem prodaje.

Google Display Ads – Oglašavanje u vidu banera na sajtovima

Vaša reklama se može u vidu banera prikazati internet korisnicima koji su pokazali interesovanje za ono što Vaša kompanija može njima ponuditi. Takođe, može se izabrati da se baneri prikazuju samo na određenim sajtovima ili u vidu remarketinga. Online prodaja ovim putem takođe beleži dobre rezultate.

Postoji više od 20 dimenzija banera u zavisnosti od toga kolikih je dimeznija oglasni prostor na sajtovima i da li će se prikazivati na desktop računarima ili mobilnim uređajima.

YouTube Ads – Oglašavanje na YouTube

Iako mnogi smatraju da je oglašavanje na YouTube iritirajuće, možemo se složiti da reklama nije korisna ukoliko se prikazuje internet korisnicima koji ranije nisu pokazali interesovanje za ono što im Vaša kompanija može ponuditi. Međutim, ukoliko u tom periodu internet korisnici odlučuju o kupovini, reklama koja će im služiti kao podsetnik da su ranije želeli da kupe Vaš proizvod ili koja će im predstaviti Vašu kompaniju ili benefite proizvoda je zapravo korisna. Vaša online prodaja može puno propustiti ukoliko na ovaj način ne radite sa Vašom ciljnom grupom.

SEO optimizacija ili Google oglašavanje

Izbor zavisi od ciljeva online prodaje Vaše kompanije. Ukoliko su Vam potrebni instant rezultati, da Vas odmah mogu pronaći u prva tri rezultata pretrage na Google pretraživaču, i da odmah dobijate upite, pozive i porudžbine, onda je to uvek Google oglašavanje. Međutim, ukoliko Vašoj kompaniji nije bitno da se odmah nađete na najboljim pozicijama na Google pretraživaču, već želite da radite u kontinuitetu i želite održivo rešenje, onda je najbolji izbor za Vas SEO optimizacija. Ono što je takođe sjajno rešenje jeste krenuti sa Google oglašavanjem da biste odmah imali željene rezultate, a istovremeno raditi na pozicioniranju ključnih reči. Kako se koja reč pozicionira, tako se može polako gasiti oglašavanje za jednu po jednu ključnu reč. Na taj način Vaš sajt ostaje na najboljim pozicijama i kada ne plaćate Google oglašavanje.

4. Društvene mreže

Vaša kompanija mora raditi sa korisnicima i Instagrama i Facebook-a. Ne smete propustiti priliku da Vaša online prodaja dođe do što većeg broja internet korisnika Vaše ciljne grupe.

Međutim, neće Vam prodaju Instagram i Facebook podjednako donositi. Pogotovo ne u idealnom udelu 50% – 50%. Ovo je često zamka u koju vlasnici biznisa i ljudi zaposleni u marketingu lako upadnu. Kroz niz marketinških aktivnosti i analiza mora se odrediti gde je pretežno Vaša ciljna grupa i gde ulaganje u reklamiranje daje najbolje rezultate. S toga i planiranje budžeta mora biti u skladu sa ocenom koja društvena mreža daje najbolje rezultate.

Instagram je pretežno za ciljnu grupu do 35 godina. To je društvena mreža lepih, tematskih profila i fotorgafija.

Vaš profil mora biti autentičan. Internet korisnici se uvek vode utiskom I već na prvo gledanje Vašeg profila moraju steći poverenje u Vaš brend.

Facebook je društvena mreža koja trpi dosta više informacija

5. Remarketing kampanje

Sigurno ste ranije pretraživali proizvode na internetu koje ste želeli kupiti. Kasnije kada ste izašli sa sajta reklame tih proizvoda su Vas svuda pratile na internetu. Upravo su to remarketing kampanje. Online prodaja veoma zavisi od ove vrste kampanje.
Izuzetno je važno raditi sa kvalifikovanim internet korisnicima, odnosno sa onima koji su prethodno pokazali interesovanje za Vaše proizvode. Oni moraju bar još 5 puta videti Vašu reklamu da bi se odlučili na kupovinu.

Najpre se pomoću reklama na društvenim mrežama – Facebook-u i Instagram-u prikupljaju klijenti koji pokazuju internet korisnici koji pokazuju interesovanje za Vaše proizvode i njihova interesovanja na sajtu se pamte. Ukoliko ovo do sada ne radite, sasvim smo sigurni da nemate očekivanu prodaju i potpuno ste opravdano nezadovoljni trenutnim rezultatima, jer oni mogu biti mnogo bolji. Jer u ovom momentu na sajtu svoje kompanije imate samo statistiku koliko je ljudi posetilo sajt, ili određenu stranicu, ali Vi niste zapamtili niti te internet korisnike niti njihova interesovanja.
Takođe, kao što se pamte posetioci sa društvenih mreža, svi oni koji su došli kod Vas na sajt putem Google oglasa se pamte i ubuduće se radi sa njima.
Cilj je da u periodu nakon njihove posete na Vašem sajtu u što kraćem vremenu njima puštate mnogo bliže reklamne poruke koje bi ih uverile da baš sa Vašom kompanijom trebaju sarađivati i da su Vaši proizvodi najbolje rešenje za njihove potrebe.

Ovo su alati koji danas provereno daju najbolje rezultate. Ne postoji ni jedan razlog da već danas sprovedete uspešnu digital marketing strategiju i uvećate poslovne prihode.