Scroll Top

Social Ecommerce marketing: Kako pretvoriti pratioce na društvenim mrežama u kupce

U užurbanom digitalnom svetu, linija između društvenih mreža i social ecommerce-a se sve više briše.
Društvene mreže su od početka bila mesta za povezivanje sa prijateljima i porodicom, dok su danas moćni alati koji spajaju brendove i potrošače, gde komunikacija nije jedini cilj, nego trgovina.
Za kompanije koje tek treba da iskoriste moć ecommerce-a, vreme nikada nije bilo bolje za prelazak iz pasivnog skrolovanja u aktivnu kupovinu. Social Ecommerce, odnosno mogućnost da izvršite kupovinu direktno preko društvenih mreža poput Instagram-a i Facebook-a danas postaje više od medija za promociju, oni postaju ključni element digitalne strategije svakog brenda.

U ovom blogu istražićemo kako kompanije mogu iskoristiti ecommerce i pretvoriti svoje pratioce na društvenim mrežama u lojalne kupce.

Postavljanje prodajnih objava

Uspon ecommerca je neosporiv. Kako korisnici sve više vremena provode na društvenim mrežama poput Instagram-a, ove platforme su evoluirale i olakšale direktno povezivanje proizvoda i usluga sa kupovinom. Postavljanjem prodajnih objava, korisnici mogu direktno izvršiti kupovinu, bez napuštanja platforme, tako što će tagovati proizvod koji nude i direktno povezati objavu sa sajtom.

Kreiranje priča koje rade prodaju

Kada je u pitanje ecommerce, Instagram dominira.

  1. Prodajne objave: Kombinovanje primamljivog sadržaja i funkcionalnosti kupovine omogućuju korisnicima da u par koraka kupe željene proizvode. Vizualni sadržaj na Instagramu je pravi način da preduzeća pokažu i promovišu svoje proizvode, kako bi krajnji kupce mogli lako da izvrše kupovinu.
  2. Podešavanje online prodavnice: Kako bi kompanija započela sa social ecommerce, mora prvo da napravi poslovni nalog, kreira prodavnicu u okviru svog naloga i poveže nalog sa svojom Facebook prodavnicom. Kada META odobri kreiranje prodavnice, tagovanje odnosno označavanje proizvoda postaje jednostavno i lako. Dovoljno je da prilikom objavljivanja izabere “Tag” opciju i počnete da kucate naziv vašeg proizvoda.

Integracija ecommerce sa društvenim medijima

Otvaranjem ecommerca na društvenim mrežama omogućavate kupcima fluidan prelazak između gledanja, otkrivanja i kupovine proizvoda. Ovo olakšava process kupovine i smanjuje mogućnost napuštanja potrošačke korpe u online prodavnici.

The-Choice-Digital-Marketing-Agencija-Social Ecommerce marketing

Studije slučaja: Brendovi koji su uspeli u social ecommerce

  • Fashion Nova: ovaj modni brend je savladao umetnost prodajnih objava na Instagramu, stvarajući impresivnu prodaju i sakupljajući ogroman broj pratilaca.
  • Kay Jewelers: koristeći Facebook oglase i online prodavnicu, brend je zabeležio značajan porast u kupovina na društvenim mrežama.

Mnogi brendovi su prepoznali moć social ecommerce-a i uspeli da povećaju svoju prodaju. Npr. brendovi poput Zare i H&M-a aktivno koriste online prodavnice kako bi povezali nove kolekcije s direktnim linkovima za kupovinu na shop-u, što za rezultat ima veću prodaju i interakciju korisnika.

Saveti za kompanije koje žele da pojačaju ecommerce

  1. Sadržaj je važan: Dok je prodaja cilj, sadržaj mora da privlači pažnju potrošača. Investirajte u visokokvalitetne vizuelne prikaze i copywriting.
  2. Angažovanje i interakcija: Ecommerce raste na osnovu interakcije. Zato je važno da odmah odgovarate na upite, da komunicirate sa korisnicima, odgovarate na komentare i pravite interaktivan sadržaj poput anketa ili kvizova.
  3. Angažujte influensere: Iskoristite partnerstvo sa uticajnim ljudima koji mogu značajno da podignu vidljivost i kredibilitet vaših proizvoda.
  4. Optimizujte ecommerce za mobilne uređaje: Proverite da li su vaša ecommerce platforma, kao i društvene mreže, optimizovane za mobilne uređaje. Obzirom da većina korisnika pristupa ecommerce platformama preko mobilnih telefona, ovo je obavezna stavka.

Zaključak

Za biznise i preduzeća koja tek treba da otvore vrata društvenim mrežama, social ecommerce je obećavajući horizont. Sa platformama kao što su Instagram i Facebook, koje neprestano usavršavaju opcije kupovine, veza između društvene interakcije i ecommerce-a je jača nego ikada.

Kroz ecommerce kompanije imaju priliku ne samo da povećaju svoju prodaju, nego i da izgrade jače odnose sa potrošačima, stvarajući od njih lojalne kupce. U svetu gde je trgovina sve više digitalizovana, sposobnost da se efikasno koristi ecommerce može biti presudna za uspeh brenda. Kontaktirajte nas već danas kako bismo zajedno kreirali ecommerce marketing strategiju za vaš biznis.