Kako se boriti protiv negativnih komentara na društvenim mrežama?

Subjektivno mišljenje korisnika vaših proizvoda/usluga može vam ponekad zadati teške glavobolje. Ali, moramo prihvatiti da je ovo sve češća pojava. Stoga, postavlja se pitanje, kako se boriti protiv negativnih komentara na društvenim mrežama?

Društvene mreže su u poslednjih nekoliko godina napravile pravi „bum“ u digitalnom svetu. Korisnici društvenih mreža danas češće čitaju i dnevne novine preko društvenih mreža nego na bilo koji drugi način, a da ne govorimo o tome koliko je na njima popularno proveravanje (šta su već postojeći korisnici nekog proizvoda ili usluge rekli o istom), a ko proverava, taj će tri puta razmisliti pre nego što odluči da kupi baš vaš proizvod/uslugu.

Pretpostavimo da je korisnik društvene mreže Facebook kupio vaš proizvod/uslugu i da nije bio zadovoljan, tačnije rečeno, da je duboko razočaran onime što je dobio. Šta ćete uraditi!? Brže-bolje obrisati komentar kako ga drugi korisnici ne bi videli ili ljubazno odgovoriti i pokušati da ispravite situaciju?

Zbog toga vam dajemo nekoliko saveta o tome kako da izbegnete negativne komentare, ali i u slučaju da do njih dođe, kako da ispravno postupite.

  1. Trudite se da ono što predstavljate drugima, isporučite kao što ste ga i predstavili. Dakle, ukoliko klijentima prodajete proizvod crvene boje, nemojte da mu isporučite proizvod narandžaste boje. Ukoliko prodajete uslugu za koju ste cenu ugovorili 5 dinara, nemojte da je naplatite 6 dinara.
  2. Prihvatite negativan komentar. Vremena su se dosta promenila, a klijenti postali sve zahtevniji. Zato morate da ih slušate. Kroz negativne komentare možete saznati šta je to što njima smeta, šta smatraju greškom u vašem poslu i slušajući šta imaju da kažu, prihvatićete i pozitivne i negativne kritike, a time možete da poboljšate i unapredite svoje poslovanje. Ljubazan odgovor sa jasnim objašnjenjem kako je došlo do konkretne situacije, doprećete do klijenta, ispraviti ono negativno što se dogodilo u vašoj saradnji, a na taj način pokazati i drugima koji čitaju i prate ono što pišete, da ste profesionalac.
  3. Odgovorite u kratkom roku. Čim vaš klijent postavi komentar na vaše društvene mreže, on automatski stiže do stotina ljudi koji dolaze u interakciju sa vašim klijentom. Zato je važno da hitno reagujete. Poželjno je da imate nekoga u vašoj firmi ko će svakodnevno proveravati društvene mreže i odgovarati na sve komentare koje vaši klijenti imaju o vama.
  4. Budite ljubazni. Pre svega, budite odmereni, ljubazni i profesionalni. Ukoliko je neko sa druge strane bio grub na rečima, pa čak i ako on nije u pravu, ukoliko se vi pokažete kao neprofesionalac, ostali koji budu čitali šta ste napisali, više će zameriti vama, a manje će imati vremena da procenjuju ko je tu zapravo stvarno pogrešio. Ljubaznošću ćete postići mnogo, na dugoročne staze.
  5. Proverite poruku pre slanja. Kako vas neko ne bi pogrešno protumačio, važno je da proverite šta sta napisali pre nego što pritisnete „enter“. Ako je potrebno, pročitajte poruku naglas, daće vam bolju percepciju o tome šta ste ispravno, a šta neispravno napisali.
  6. Učite iz grešaka. Prvi negativan komentar posmatrajte kao priliku da naučite gde grešite i da to više ne ponovite. Preispitajte se šta bi još moglo da zasmeta vašim klijentima i eliminišite greške odmah.

Prihvatanje kritike može biti ključ vašeg uspeha, ako znate dobro da ih iskoristite. Danas, kada je konkurencija mnogo veća nego ranije, morate biti spremni da se sa njom „otimate“ za svakog klijenta, da konstantno budete u interakciji sa mnoštvom klijenata i ukoliko znate kako da komunicirate sa njima, vrlo lako možete pretvoriti negativne kritike u pozitivne.

Оставите одговор