Saveti za dobijanje direktnih rezervacija: kako da gostu ponudite veću vrednost nego posredničke agencije

Iako su posredničke i online turističke agencije (OTA – Online Travel Agencies) veoma važne za vaše poslovanje, glavni cilj vašeg poslovanja treba da bude dobijanje direktnih rezervacija od strane gosta. Na taj način izbegavate agencijske provizije i sva zarada je vaša.

Borba za dobijanje direktnih rezervacija je neprestana, a sve više dobija na značaju zbog otvaranja novih hotela. Čak se i veliki hotelski lanci bore između sebe da pridobiju goste nudeći im razne popuste za članove njihovih loyalty klubova koji smeštaj rezervišu direktno putem hotela. S druge strane, manji hoteli imaju problem što ne mogu da se takmiče sa posrednicima gigantima kod kojih moraju da snize cene da bi bili konkurentni.

Nažalost, ponekad je teško takmičiti se sa cenama online posrednika i hoteli ponekad ne mogu da ponude niže cene od njih, ali ukoliko postoji ovaj problem, on se rešava drugom metodom – nuđenjem neke druge vrste vrednosti gostu. Ovo su neki od saveta kako da gostu pružite vrednost, kako bi rezervisao smeštaj direktnim putem:
1. Ponudite im sniženu cenu.
⦁ Google je 2014. godine sproveo studiju slučaja koja je pokazala da turisti koji rezervišu putem OTA posrednika veruju u to da će preko njih dobiti najbolju cenu ili najbolji paket. Kako biste se borili protiv ovog, istaknite jasno i razumljivim, jednostavnim rečima na vašem web sajtu i na ostalim mestima na kojima se reklamirate, da dajete specijalno sniženu cenu za direktne rezervacije. Ovo podrazumeva da vaš sajt mora da bude funkcionalan, moderan i responsivan, tj.da je prilagođen za mobilne uređaje, jer turisti danas sa njih najviše pristupaju sajtovima.
2. „Upgrade“-ujte sobu gostu.
⦁ Istraživanja su pokazala da oko 48% gostiju želi da rezerviše direktno ukoliko mu ponudite bolju sobu od one koju je želeo da rezerviše po istoj ceni. To ne mora da bude najskuplja soba u vašem hotelu, može jednostavno biti soba sa boljim pogledom, balkonom ili sa malom dnevnom sobom. Gosti će ceniti što im činite uslugu, a vi ste ga time pridobili i izbegli agencijsku proviziju.
3. Besplatna „room service“ usluga.
⦁ Ukoliko vaš hotel naplaćuje ove usluge, jednostavno ponudite gostu besplatnu „room service“ uslugu. Čak 23% poslovnih gostiju navodi da bi verovatno rezervisali smeštaj direktnim putem, ukoliko ova pogodnost postoji. Vredi pokušati.
4. Besplatan obrok.
⦁ Najlakši put do srca vašeg gosta je preko njegovog stomaka. Studija slučaja pokazuje da 43% gostiju kojima je ponuđena ova usluga, odlučuje da rezerviše hotel direktnim putem.
⦁ Besplatan obrok u vašem hotelu, za početak, može biti doručak. Osim besplatnog interneta, gosti obožavaju da dobiju i besplatan doručak.
⦁ Za boravak duži od tri dana, možete ponuditi gostu jednu besplatnu večeru, ili, ukoliko to nije finansijki izvodljivo, možete im pripremiti međujelo, pecivo po specijalnom receptu kuvara ili dezert.
⦁ Još jedna od opcija je saradnja sa lokalnim restoranima. Dogovor da vaš gost može dobiti jedan besplatan obrok ili besplatan dezert uz večeru, vama će da dovede direknu rezervaciju i sledeći put kada gost bude boravio u vašem mestu, a restoranu stalnog gosta i preporuku.
5. Besplatan mini-bar (ili jedno piće / jedan kikiriki).
⦁ Iako hoteli ne praktikuju princip besplatnog mini bara, poželjno je stalnim gostima dati mogućnost da imaju, primera radi, jednu bocu vode gratis ili jedno gazirano piće i kikiriki/čokoladicu gratis. Ovime ste uvažili gosta, a veoma je verovatno da će sledeći put rezervisati smeštaj kod vas baš putem vašeg sajta (korisno je i da mu to napomenete).
6. Besplatan internet.
⦁ Iako većina hotela nudi besplatan internet svojim gostima, ukoliko ne spadate ovu grupu, trebali biste. Internet je najvažnija stavka koju hotel mora da ispuni da bi se gost odlučio za boravak u njemu, posebno ako se radi o turistima koji putuju zbog posla. Takođe, važno je da pazite na to da internet bude brz i uvek u funkciji.
7. Besplatan prateći sadržaj.
⦁ Ukoliko u hotelu već nudite usluge masaže, razmislite da ponudite gostu petnaestominutnu masažu u zamenu za direktnu rezervaciju.
⦁ Ukoliko vaš sadržaj obuhvata vožnju konjima, ponudite im jednu besplatnu vožnju.
⦁ Kako biste odvažili goste da rezervišu direktno putem vašeg sajta ili emaila, morate da im ponudite iskustvo koje će im ostati u sećanju.
8. Poklon kartica ili poklon vaučer.
⦁ Ponudite gostu poklon karticu ili poklon vaučer za njegov ponovni boravak u vašem hotelu, sa jednim dodatnim sadržajem koji ne može dobiti putem posredničkih agencija. Veoma je verovatno da će gost rado hteti da iskoristi poklon karticu kada se sledeći put bude nalazio u vašem gradu.
9. Personalizovana usluga.
⦁ Ovo je uvek dobar način da pridobijete gosta. Pronađite način da svakom gostu ponudite jedinstveno korisničko iskustvo i da personalizujete uslugu, odnosno da je skrojite baš onako kako njemu odgovara.
⦁ Savet: kroz razgovor sa gostom možete saznati koji je njegov omiljeni čaj, a zatim ga staviti u njegovu sobu kao znak pažnje ili iznenađenje.
10. Specijalni paket.
⦁ Sastavite specijalne pakete za goste koji rezervišu direktno. Pakete možete sastaviti na osnovu tipa gostiju koji posećuje vaš objekat ili na osnovu aktivnosti koje su dostupne u vašem kraju.
⦁ Ponekad, kada se radi o specijalnim paketima, nije potrebno ni smanjiti cenu smeštaja nego dodati vrednost paketu na osnovu raznih aktivnosti i dodatnih sadržaja.
11. Reklamirajte se na društvenim mrežama – obavestite goste o svojim ponudama!
⦁ Vaš hotel može biti hotel koji će svakom gostu koji napravi direktnu rezervaciju kupiti najnoviji Audi – ali ako niko ne zna za to, šta to vama vredi!? Šalu na stranu, veoma je važno da javno iznesete ono što nudite.
⦁ Društvene mreže su sjajan način da jasno i glasno kažete svetu: „Moj hotel nudi najbolju uslugu!“ Ali, marketing na društvenim mrežama je specifičan i ako se ne koristi pravilno, vaša objava usluga koje nudite neće stići do ciljne publike.
⦁ Ukoliko vam nije najjasnije kako da koristite društvene mreže da na najbolji i najjeftiniji način izreklamirate vaš hotel, od marketing stručnjaka možete zatražiti pomoć u smislu vođenja društvenih mreža ili obuke vaših radnika za vođenje društvenih mreža.
12. Obučavajte vaše osoblje.
⦁ Vaše osoblje prezentuje gostima ponudu koju vi sastavljate. Ukoliko osoblje ne prenese poruku na pravi način, možete dosta da izgubite.
⦁ Postarajte se da je svaki član vašeg tima dobro istreniran da komunicira sa gostima na pravi način (da zna da objasni, pojasni i proda uslugu).
⦁ Ukoliko vam je potreban trening za osoblje, možete unajmiti i stručnjake koji će ih naučiti tajnama komunikacije i prodaje.

Postoji još mnogo načina, strategija i taktika kako da gostu ponudite veću vrednost nego posredničke agencije. Za sve dodatne informacije, možete kontaktirati agenciju i ugovoriti sastanak kako bismo zajedno pronašli najbolju strategiju za privlačenje direktnih rezervacija u vaš hotel.

Оставите одговор