Scroll Top

Šta je influenser marketing?

Influenser marketing je oblik marketinške kampanje koja podrazumeva angažovanje poznatih influensera – osoba sa velikim brojem pratilaca na društvenim mrežama i velikim uticajem na svoje pratioce – sa ciljem promovisanje proizvoda ili usluge.

Cilj influenser marketing kampanje je da se stekne poverenje kod njihovih pratilaca za određeni proizvod ili uslugu koju influenser preporučuje. Influenseri mogu biti poznate ličnosti, blogeri, youtuberi ili Instagram korisnici sa velikim brojem pratilaca. Oni su u stanju da privuku pažnju velikog broja ljudi i da ih inspirišu da kupe proizvod ili uslugu koju oni preporučuju. Ovaj oblik marketinga se sve više koristi u poslednjih nekoliko godina, jer se smatra da je efikasniji od tradicionalnog reklamiranja. Međutim, važno je da se influenseri pažljivo biraju i da se uzmu u obzir njihove ciljne grupe i sadržaj koji objavljuju, kako bi se postigao željeni efekat.

Kako izabrati prave influensere?

Šta je influenser marketing – Kako izabrati prave influnsere

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira pravih influensera za vašu kampanju.

Broj pratilaca
Influenseri sa velikim brojem pratilaca mogu privuči pažnju velikog broja ljudi. Međutim, treba imati u vidu da broj pratilaca ne treba da bude jedini faktor u odabiru influensera. Ponekad, influenseri sa manjim brojem pratilaca mogu imati veći uticaj na njihove pratioce jer su im njihovi pratioci verni. Takođe, veliki broj influensera sa velikim brojem pratilaca ima lažne pratioce te treba imati u vidu njihove relevantne statistike.

Kvalitet sadržaja
Važno je da sadržaj koji objavljuju influenseri odgovara vašem proizvodu ili usluzi i ciljnoj grupi. Pored toga, treba obratiti pažnju na kvalitet sadržaja koji objavljuju, da bi se utvrdilo da li su u stanju da privuku pažnju svojih pratilaca i da li su u stanju da ih inspirišu.

Relevantnost
Influenseri pre svega treba da budu relevantni za Vaš proizvod ili uslugu. Na primer, ako promovišete sportske proizvode, trebalo bi da angažujete influensera koji se bavi sportom. Ako promovišete namirnice, trebalo bi da birate influensere koji se bave kuvanjem i slično.

Poverenje
Veoma je važno da influenser bude u stanju da inspiriše svoje pratioce. Influenser koji je svoj profil i svoju ličnost gradio na zdrav način i koji ima poverenje svojih pratilaca, mnogo će lakše prodati Vaš proizvod ili uslugu.

Troškovi
Kada izaberete influensera, važno je da razmislite o tome koliko možete da izdvojite novčanih sredstava za saradnju s njima. Neki influenseri zahtevaju visoke honorare za svoje usluge. Ukoliko je to opravdano svim prethodnim stavkama, vrlo je verovatno da će ulaganje u takve influensere imati pozitivan uticaj na Vaše poslovanje i prodaju.

Koliko često treba sprovoditi influenser marketing kampanje?

Koliko često treba provoditi influenser marketing kampanje zavisi od ciljeva vaše kampanje, kao i od godišnjeg budžeta koji ste predvideli za marketing. Ako želite da postignete dugoročne rezultate sa influenser marketingom, možda će vam biti potrebno da sprovodite više kampanja tokom dužeg vremenskog perioda. Međutim, ako imate ograničen budžet ili želite da postignete brze rezultate, možda ćete želeti da sprovedete jednu ili više kratkoročnih kampanja.

Važno je da pratite rezultate vaših kampanja i da ih prilagođavate prema potrebama vaše ciljne grupe i ciljevima vaše kampanje. To može uključivati promenu influensera.

Influenser marketing je efikasan način da se promovišu proizvodi ili usluge angažovanjem poznatih osoba sa velikim prisustvom na društvenim mrežama i velikim uticajem na svoje pratioce. Važno je da se prilikom izbora influensera uzmu u obzir njihov broj pratilaca, kvalitet sadržaja koji objavljuju, relevantnost za vaš brend, poverenje kod pratilaca i troškovi saradnje.

Ukoliko želite da iskoristite influenser marketing za promociju vašeg proizvoda ili usluge, važno je da pažljivo izaberete prave influencera i da pratite rezultate vaše kampanje. Obratite se stručnjacima za marketing kako biste dobili savete o tome kako da sprovedete uspešnu influenser marketing kampanju i kako da postignete željene rezultate. Kontaktirajte nas ovde.