Zašto hoteli i restorani trebaju da koriste društvene mreže?

Najpoželjniji način komuniciranja gostiju o njihovim iskustvima u vašem hotelu ili restoranu su društvene mreže. Pravilo je bilo da će jedan nezadovoljan gost svoje iskustvo preneti na jedanaest drugih potencijalnih gostiju, dok će jedan zadovoljan gost svoje iskustvo preneti samo troma. Danas, u digitalnoj eri, jedan nezadovoljan gost preneće svoje iskustvo stotinama. Ovo je samo jedan od odgovora na pitanje: zašto hoteli i restorani trebaju da koriste društvene mreže!?

Prisutnost, građenje svesti o brendu i reputacija na društvenim mrežama su izuzetno važni za svaki ugostiteljski objekat. Društvene mreže postale su deo marketing plana velikih hotelskih lanaca, a na njih trebaju da se ugledaju i svi ostali koji ozbiljno žele da se bave ovim poslom.

Sama činjenica da polovina svetskog stanovništva koristi Internet (3.17 milijardi korisnika), a gotovo isti broj i društvene mreže, govori nam koliko je važno biti prisutan u digitalnom svetu. Statistika o tri najpoznatije društvene mreže govori sledeće:

 1. FACEBOOK:
  • 1.65 milijardi aktivnih korisnika mesečno
  • 1.083 milijarde aktivnih korisnika dnevno
  • 823 miliona pristupa ovoj društvenoj mreži putem telefona
  • Polovina internet korisnika koja ne koristi Facebook, živi sa nekim ko ga koristi (a 24% njih redovno proverava dešavanja na njihovim društvenim mrežama)
  • Dnevno bude postavljeno 350 miliona slika i 100 miliona sati video materijala
  • Registrovano je 50 miliona kompanija, od kojih 2.5 miliona koristi Facebook oglašavanje
  • Facebook u Srbiji koristi oko 4 miliona ljudi
 2. TWITTER:
  • 500 miliona aktivnih korisnika mesečno
  • 500 miliona tvitova se pošalje svaki dan, odnosno 6000 svake sekunde
  • 80% aktivnih korisnika mreži pristupa putem mobilnog telefona
  • Većina aktivnih korisnika tvituje nekoliko puta dnevno
  • Poznati svetski brendovi redovno izveštavaju svoje korisnike o aktuelnostima putem ove društvene mreže
 3. INSTAGRAM:
  • 400 miliona aktivnih korisnika mesečno
  • 80 miliona fotografija se objavi svaki dan
  • 90% korisnika ove društvene mreže ima ispod 35 godina života
  • Trenutno je 48.8% brendova na ovoj društvenoj mreži, a predviđa se da će do 2017. na njoj biti aktivno 71.8% brendova
  • Instagram u Srbiji koristi preko 400 hiljada ljudi

Najpopularnije društvene mreže: Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Snapchat, Google+, LinkedIn

Marketing na društvenim mrežama je, najprostije rečeno, sredstvo putem kog kompanije stvaraju svest o svom brendu. Ranije, dok društvene mreže i internet uopšte nisu uzeli maha, stvaranje svesti brendovi su postizali plaćanjem reklama na televiziji, bilbordima, deljenjem flajera i slično, ali sve ove metode zahtevale su (a i dalje zahtevaju) puno vremena i novca. Rezultati su se, koristeći ove metode, teško merili i nije moglo detaljno da se utvrdi da li je reklama došla do ciljane publike. Društvene mreže su rešile ove probleme. Prednosti društvenih mreža su: jeftino oglašavanje, dosezanje tačno ciljane publike i velikog broja korisnika, ušteda vremena, precizno merenje rezultata.

Problem nastaje kod postavljanja relevantnog sadržaja, te se zato postavlja pitanje: kako pravilno koristiti društvene mreže? Potrebno je kreirati i jasno definisati strategiju nastupa na društvenim mrežama, kreirati relevantan, kvalitetan i zanimljiv sadržaj, podstaknuti pratioce da ga dele sa svojim prijateljima (i tako stvaraju svest o vašem brendu). Zapamtite: svaka društvena mreža je različita i svaka zahteva posebno planiranje i način komuniciranja sa pratiocima.

Savet: Iako svaka društvena mreža zahteva različit način komuniciranja, jedno im je zajedničko. Svaka zahteva da kreirate sadržaj koji će angažovati pratioce da ga dele i komentarišu, da odgovorite na komentare, pitanja i sugestije, da znate da se izvinite i da se zahvalite.

Društvene mreže su odličan način da upoznate svoje goste. Interakcija sa njima, pomoći će vam da saznate koje su njihove navike, šta im smeta, a šta vole. Ovo je besplatan a pritom sjajan način da dobijete i besplatne ideje za razvijanje vašeg poslovanja (ali i da konstantno imate uvid u to šta konkurencija radi).

Razlog zašto biste trebali ozbiljno da razmislite o korišćenju društvenih mreža jeste činjenica da su korisnici društvenih mreža u proseku tri sata dnevno online. Sama činjenica da sve češće viđate ljude u restoranima i kafićima koji neprestano drže mobilne telefone u rukama vam govori da je vreme koji oni provode na internetu dugo, a vi to jednostavno možete iskoristiti i okrenuti u svoju korist, samo ako znate kako.

Planiranje nastupa na društvenim mrežama ipak zahteva određeno vreme. Potrebno je pratiti trendove koji će vam pomoći da održite poslovanje uspešnim i koji će vam pomoći da budete na korak ispred konkurencije. Teško je voditi posao, ispratiti poslovni i privatni život i brinuti o velikom broju društvenih mreža u isto vreme. U tom slučaju, uvek imate mogućnost da angažujete outsource agencije koje će vam pomoći. Naša agencija je specijalizovana za rad u hotelijerstvu, restoraterstvu i turizmu i uvek vam je na raspolaganju za ovu i bilo koju drugu vrstu profesionalne pomoći.

Оставите одговор